بسیاری از خانمها حوالی دوران قاعدگی و در حین آن در ناحیه زیر شکم، ران و کمر خود دردی احساس میکنند که به آن درد قاعدگی یا در اصطلاح پزشکی دیسمنوره (dysmenorrhea) گفته میشود. درد قاعدگی به طور معمول 12 تا 72 ساعت به طول میانجامد و میتواند خفیف یا خیلی شدید باشد. این درد ضرباندار و توام با فشار است و گاهی با تهوع، استفراغ، خستگی، و اسهال همراه میشود.
دل درد زمان پریود شایع ترین و آزار دهنده ترین بخش این دوره است و معمولاً یک یا دو سال پس از اولین قاعدگی آغاز میشود. با افزایش سن، میزان درد قاعدگی کاهش مییابد و میتواند پس از تولد اولین فرزند کاملاً متوقف شود. علت این درد انقباضات رحمی است و ممکن است اولیه یا ثانویه باشد. در هر دو صورت، روش هایی برای تسکین یا کاهش درد قاعدگی وجود دارد.
روش های مختلفی برای دوران قاعدگی است اگر در این دوران راحت نیستید پیشنهاد ما خرید کاپ قاعدگی است. مطمن باشید زندگی تان متحول می شود.
علت درد قاعدگی
درد قاعدگی به دلیل انقباضات عضلات دیواره رحم و تحت تاثیر ترشح ماده شیمیایی خاصی به نام پروستاگلاندین ایجاد میشود که ترشح آن قبل از شروع پریود بیشتر میشود. رحم معمولا همیشه انقباضاتی دارد، ولی در دوران قاعدگی با شدت بیشتری منقبض میشود. انقباض شدید رحم باعث وارد آمدن فشار بر رگ های خونی ناحیه میشود و اکسیژن رسانی به عضلات را کاهش میدهد. وقتی عضله نتواند برای مدت کوتاهی اکسیژن دریافت کند، درد ایجاد میشود.
انواع درد قاعدگی
درد قاعدگی یا دیسمنوره به دو دسته اصلی، اولیه و ثانویه تقسیم میشود:
- دیسمنوره اولیه: این نوع درد قاعدگی طبیعی بوده، ناشی از بیماری خاصی نیست. این درد بیشتر در سنین نوجوانی و در زنان جوان دیده می شود و غالبا با افزایش سن، به ویژه پس از بارداری، کاهش مییابد.
- دیسمنوره ثانویه: دردی است که میتواند ناشی از وجود نوعی بیماری یا ناهنجاری در رحم باشد و تا زمانی که علت زمینه ای برطرف نشود، درد نیز از بین نخواهد رفت.
بیماریهایی که میتوانند باعث درد قاعدگی ثانویه شوند عبارتند از:
- آندومتریوز (Endometriosis): در این وضعیت بافت پوشاننده رحم (آندومتر) در خارج از رحم دیده میشود.
- آدنومیوز (Adenomyosis): وضعیتی که آندومتر به درون عضله رحم رشد میکند.
- بیماری التهابی لگن (Pelvic inflammatory disease): عفونت باکتریایی که از رحم شروع میشود و میتواند به سایر اندام های تولید مثلی نیز گسترش یابد.
- تنگی دهانه رحم (Cervical stenosis): باریک شدن قسمت تحتانی رحم که ممکن است ناشی از زخم یا کمبود استروژن پس از یائسگی باشد.
- فیبروم (Fibroids): تومورهای خوش خیمی هستند که در دیواره داخلی رحم رشد می کنند.
- سندرم قبل از قاعدگی (PMS): بیماری شایع ناشی از تغییرات هورمونی که علائم آن 1 تا 2 هفته قبل از شروع قاعدگی بروز میکند و پس از شروع خونریزی از بین میرود.
عوامل خطر درد قاعدگی
در موارد زیر احتمال تجربه دردهای قاعدگی بیشتر است:
- سن کمتر از 30 سال
- بلوغ زودرس (11 سالگی یا قبل از آن)
- عدم فرزندآوری
- شدید بودن خونریزی در دوره قاعدگی (menorrhagia)
- نامنظم بودن خونریزی در دوره قاعدگی (metrorrhagia)
- داشتن سابقه خانوادگی درد قاعدگی
- استعمال دخانیات
تشخیص درد قاعدگی
در صورتی که درد قاعدگی هر ماه زندگی فرد را مختل کند، علائم آن به تدریج بدتر شود، یا بعد از سن 25 سالگی شروع شده باشد، حتما باید برای تشخیص علت اصلی به پزشک مراجعه کرد. پزشک با بررسی سابقه بیمار، انجام معاینه بدنی، و در صورت نیاز نمونه برداری از رحم، سونوگرافی، سی تی اسکن یا MRI و لاپاراسکوپی، مطمئن میشود که علت واقعی درد چیست.
روشهایی برای کاهش درد قاعدگی
در صورتی که درد قاعدگی ثانویه و ناشی از بیماری دیگری باشد، ابتدا باید نسبت به درمان علت اصلی اقدام کرد. اما برای درمان دل درد پریود در دیسمنوره اولیه می توان از روش های زیر بهره گرفت: